Menu

Cases

Parnassia

Patronendoorbreken inde GGZ

 • Health
 • Progressive web app
 • UX/UI Design
 • Strategy
Mobile parnassia Polly app

Quick overview

Uitgebreide pilot

50 cliënten

Industry

 • health

Teams

 • Back-end Development
 • Front-end Development
 • UI/UX Design
 • Strategy

Deliverables

 • Absolute privacy, elke categorie in de database is versleuteld.
 • Werkt als een progressive web application op smartphones

Patterns of Life

Patterns of Life is een onderzoeksproject van de Parnassia Groep en Redesigning Psychiatry. Het doel van dit project is om de diagnostiek van psychische problemen zo te verbeteren dat deze beter aansluit bij de hulpvragen van cliënten en de behandelkeuzes die tijdens de intake moeten worden gemaakt en daarnaast betere voorspellingen te kunnen doen over het verloop. Het onderzoeksteam ontwikkelde een nieuwe vorm van intake met een blended care applicatie: Polly. Label A schoof vervolgens aan om deze app te bouwen waarmee cliënten inzicht krijgen in de patronen waarin ze vastlopen. Deze applicatie wordt in een pilot bij PsyQ in de praktijk onderzocht.

Polly app mockup of the homescreen
Polly app mockup of the icons
Woman holding phone horizontally, showing the polly app

Een applicatie om de patronen te ontrafelen die hun uitdagingen veroorzaken

We lopen allemaal wel eens vast in ons leven. Bij dit vastlopen is vaak niet één oorzaak aan te wijzen, maar zijn er meerdere factoren die elkaar beïnvloeden en een probleem in stand houden. Soms kan zo’n patroon zo hardnekkig zijn, dat je er niet meer zelf of samen met je naasten uitkomt. Dan is het fijn om samen met een professional het patroon te ontwarren en te gaan begrijpen wat nodig is om dat patroon te doorbreken.

Dat paradigma inspireerde de ontwikkeling van Patterns of Life: een onderzoekstraject naar nieuwe vormen van co-creatie tussen cliënten en hulpverleners gericht op diagnostiek en prognostiek. Hiervoor ontworpen de Parnassia Groep, Redesigning Psychiatry en Label A een nieuwe intake in combinatie met een applicatie. In dit nieuwe ontwerp worden cliënten geholpen hun verhaal voor te bereiden, te delen met de zorgprofessional en zelf alvast aan de slag gaan met het ontrafelen van de patronen waarin ze vastlopen. De cliënt krijgt hiermee voortijdig inzichten en kan deze delen met de behandelaar, waardoor de cliënt meer regie krijgt over de situatie en de behandelaar de cliënt beter leert kennen. Zo kunnen betere behandelkeuzes gemaakt worden. Daarnaast bevat de applicatie een uitgebreide vragenlijst aan de hand waarvan de onderzoekers data verzamelen om onderzoek te kunnen doen naar transdiagnostische patronen.

Polly app mockups of the pattern cards overview and detail page

De brug slaan tussen onderzoek en praktijk

De technische realisatie van de applicatie kwam met zekere uitdagingen. Ten eerste moest de privacy van de cliënten op alle fronten worden gewaarborgd omdat er uiterst persoonlijke vragen worden gesteld. Bij elke stap kan de cliënt ervoor kiezen om antwoorden wel of niet met de behandelaar te delen. De achterliggende database is bovendien op bracket-niveau encrypted.

Om de UX volledig bij de beleving van de cliënten te laten aansluiten, testten we iedere sprint met cliënten. Zo stemden we de fijne balans tussen volledig informeren en het speels houden van de beleving nauwkeurig af. We zorgden voor een helder onboarding proces, waarin elke stap wordt uitgelegd zonder dat het te kinderlijk wordt. De patronen die vervolgens zichtbaar worden gemaakt uit de antwoorden, blijven persoonlijk totdat de cliënt besluit deze te delen met de behandelaar

Woman holding phone with the polly app showing the pattern cards

Facts & Figures

De applicatie zal in de praktijk Polly heten, en werkt als een progressive web applicatie die op je smartphone als app fungeert.


De applicatie is in 12 weken gerealiseerd met een team van 6 developers inclusief scrum master.


Om absolute privacy te waarborgen is elke bracket in de database encrypted.


De applicatie is getest in een pilot bij PsyQ met 40 tot 50 cliënten. Designkeuzes, onderzoeksvragen en werking van de app worden zo gefinetuned.


De visie van Parnassia is dat gezondheidszorg altijd mensenwerk blijft; technologie zoals deze blended care applicatie kunnen dat proces ondersteunen en verlichten.

"Door ondersteuning van de Polly applicatie hebben we als als zorgprofessionals meer tijd over om samen met cliënten hun verhaal in hun context te begrijpen."

Marloes Verhaar, Clinical Psychologist at Parnassia Group
Polly app showing the horizontal screens of creating the pattern

Klaar om in actie te komen?

Wij lossen niet alleen zaken op; wij creëren oplossingen. Ons toegewijde team van experts zet zich in om jou de antwoorden te geven die je nodig hebt. Vertrouw op ons om door de complexiteit te navigeren en de beste weg vooruit te vinden. jouw uitdaging is onze prioriteit. Laten we samenwerken om de beste oplossing te vinden.

Rogier Stroband

Rogier Stroband

Commercial Director

Vergelijkbare cases